VvKR logo
Kissos

Kissos

1 / 31
Afissos

Afissos

2 / 31
Agia Kyriaki

Agia Kyriaki

3 / 31
Tzasteni

Tzasteni

4 / 31
Chorefto

Chorefto

5 / 31
Damouchari

Damouchari

6 / 31
Agii Saranta

Agii Saranta

7 / 31
Milies

Milies

8 / 31
Zagora

Zagora

9 / 31
Vizitsa

Vizitsa

10 / 31
Milopotamos

Milopotamos

11 / 31
Kala Nera

Kala Nera

12 / 31
Chorefto

Chorefto

13 / 31
Afissos

Afissos

14 / 31
Vizitsa

Vizitsa

15 / 31
Mourtias

Mourtias

16 / 31
Afissos

Afissos

17 / 31
18 / 31
Meteora

Meteora

19 / 31
Taverne Eleni

Taverne Eleni

20 / 31
Taverne Eleni

Taverne Eleni

21 / 31
Agia Kyriaki

Agia Kyriaki

22 / 31
Taverne Germanos

Taverne Germanos

23 / 31
Agia Kyriaki

Agia Kyriaki

24 / 31
Pathway of Centaurs

Pathway of Centaurs

25 / 31
Makrinitsa

Makrinitsa

26 / 31
Makrirrachi

Makrirrachi

27 / 31
Makrirrachi

Makrirrachi

28 / 31
Metochi

Metochi

29 / 31
Damouchari

Damouchari

30 / 31
Tsagarada

Tsagarada

31 / 31
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over Pilion

Wanneer men het schiereiland Pilion op de kaart ziet, kan men een vergelijking zien met de Italiaanse laars in het klein. De legende leert dat Pilion het zomerverblijf is van de twaalf goden van Olympos. Pilion is vernoemd naar de berg Pilio in het noorden van het schiereiland. De hoogste top van de berg ligt op 1618 meter. Naar het zuiden toe verrast het contrast in natuur. Het landschap wordt heuvelachtig, hellingen kleuren geel in het voorjaar en de vlaktes worden gevuld met hoge cipressen. Er is veel variatie in natuur, dorpen en architectuur wat het een veelzijdige bestemming maakt.

Het landschap kenmerkt zich door een hoeveelheid kleine dorpen met de typische huizen, archontika. Deze huizen bestaan uit drie verdiepingen, waarvan de eerste twee zijn gebouwd van natuursteen van de berg Pilio en de derde veelal van ander materiaal voorzien van prachtige schilderingen aan de buitenkant. De onderste twee verdiepingen hadden dikke muren en vaak weinig tot geen ramen. De onderste verdieping deed veelal dienst als opslagruimte, de eerste verdieping was de woonkamer voor in de wintermaanden. De bovenste verdieping daarentegen heeft veel ramen en was het gasten- en zomerverblijf. Een ruime zithoek met traditionele sofabanken treft men hier standaard aan en de plafonds zijn versierd met prachtige schilderingen en houtsnijwerken.


Volos
In het noordoosten van Pilion bevindt zich, aan de spiegelgladde baai van de Pagasitische Golf, de haven van de hoofdstad Volos. De stad is met 150.000 inwoners een van de grootste steden van Griekenland. Vanuit de haven varen dagelijks boten uit naar andere plaatsen zoals de Sporaden. Doordat de stad al duizenden jaren wordt bewoond zijn er veel vondsten uit de oudheid ontdekt. Deze zijn tentoongesteld in het Archeologisch Museum. In het centrum zijn veel winkels en is het bijna iedere dag markt. Op de vele terrassen en tavernes heerst een gezellige drukte. Men kan hier genieten van Griekse gerechten en de lokale drank tsipouro. Bij dit drankje wordt traditioneel een bordje met kleine hapjes, mezedes geserveerd. Vaak geldt dat hoe meer tsipouro er wordt besteld, hoe beter de hapjes worden.

Bezienswaardigheden

Het schiereiland waar men zich als een God in Griekenland voelt kent veel tradities en de invloed van oudheden is duidelijk merkbaar. Authentieke dorpen, schilderachtige gebouwen en kalderimi's bezorgen u de echte Griekse sfeer. Een ware belevenis is een rit in het boemeltreintje waarin u zich even in vroegere tijden waant.

Het boemeltreintje van Pilion
Door de aanleg van een spoorweg kwam de economie tot bloei op het schiereiland. Het heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het gebied. In 1894 startte de bouw van een spoorlijn om producten zoals fruit snel naar de haven van Volos te exporteren. Binnen een jaar was het eerste traject met een lengte van dertien kilometer, Volos – Ano Lechonia klaar. Het bergdorp Milies, dat zestien kilometer verderop ligt, werd de volgende aansluiting. Dit traject was in 1903 klaar voor gebruik. Vele bruggen moesten gebouwd worden over de valleien wat de aanleg een intensieve onderneming maakte. De oorspronkelijke naam van de trein is Moutzouris, dat smeerpoets betekent. De trein heeft jarenlang dagelijks op en neer gereden via alle dorpen, tot men rond 1970 besloot de lijn op te heffen.

Sinds enkele jaren is het treintje weer in gebruik dankzij de inzet van stoomtreinliefhebbers. Het vertrekpunt is bij het oude treinstation van Ano Lechonia en het eindstation, circa zestien kilometer verder, is in Milies. Met een snelheid van vijfentwintig kilometer per uur rijdt het treintje over berghellingen, door olijfboombossen en over oude bruggen. Tijdens de tocht kan men genieten van de meest prachtige vergezichten. Aangekomen op het eindstation in Milies wordt het treintje door mankracht met zijn neus de andere kant op gedraaid voor de terugreis. In de zomermaanden juli en augustus rijdt de trein bijna dagelijks en in het voor- en naseizoen alleen in het weekend.

Meteora
Op het vasteland, nabij Kalambaka rijzen reusachtige rotsklompen uit het dal tot indrukwekkende hoogten. In geval van gevaar zocht men vroeger hierop bescherming en klauterde met handen en voeten naar boven. Ongeveer 700 jaar geleden vestigden monniken zich op de top van de rotsen en bouwden er kloosters, sommigen op maar liefst 300 meter hoog. Het is bijna ondenkbaar hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen. Ze werden gebouwd om bewoners te isoleren van en beschermen tegen de overheersers in de 11e en 12e eeuw. Van enkele kloosters is slechts een beginsel te zien, deze zijn nooit afgebouwd. De Grand Meteora is het meest complete klooster met een kerk, eetzaal, oude werktuigen, manuscripten en prachtige foto's. Er zijn meer dan 24 kloosters waarvan er op dit moment nog 6 open zijn. De klim er naartoe, die tegenwoordig via uitgehouwen trappen kan worden gemaakt, is het meer dan waard en geeft een schitterend uitzicht over Kastraki.

Olympos
Meer dan 200 miljoen jaar geleden ontwikkelde zich ten zuidwesten van Thessaloniki, de hoogte berg van Griekenland, de Olympos. Hoge pieken en diepe kloven afgewisseld met weidse velden en dichte bossen vormen die indrukwekkende gebied. Sinds 1938 is het gebied uitgeroepen tot Olympos Nationaal Park en in 1981 heeft UNESCO het toegevoegd aan het Internationaal Netwerk van Biosfeerreservaten. Ook werd het in het Nature 2000-programma opgenomen, waardoor het gebied beschermd is. De hoogste pieken Stefani, met 2902 meter, en Mytikas, met 2918 meter, steken statig uit in het gebied. Overigens zijn veel van de 52 pieken die de Olympos telt boven de 2000 meter.

De Griekse mythologie vertelt dat de Olympos het huis van de goden was. Zij woonden in hun paleizen in de ravijnen, door Homerus ook wel "de mysterieuze plooien van de Olympos" genoemd. De goden ontmoetten elkaar op de Pantheon, het huidige Mytikas, terwijl oppergod Zeus alles aanschouwde vanaf zijn imposante troon op het huidige Stefani.

In de omgeving van het natuurgebied liggen verschillende traditionele dorpen zoals Petra, Karya, Kokkinopolis en Litochoro. Vanuit de laatste kan men uitstekend het gebied in voor wandel- en klimtochten. In het dorp Dion, aan de voet van de Olympos kan men archeologische vondsten uit de Macedonische, Griekse en Romeinse tijd bewonderen in het Archeologisch Musem. Tevens is er in het dorp een oud theater, waar jaarlijks tijdens het Olympos festival in augustus voorstellingen plaatsvinden.

Skipiste Agriolefkes
Op het Piliongebergte bevindt zich het dorp Chania, op een hoogte van 1200 meter. Ongeveer anderhalve kilometer verder is het skicentrum Agriolefkes. Vanaf hier heeft men zicht op, aan de ene zijde de Pagasitische Golf, en de andere zijde de Egeïsche Zee. Bij helder weer kan men zelfs de heilige berg van Chalkidiki in Noord-Griekenland, genaamd Athos, zien. In de winter kan er veel sneeuw vallen en kan men zich wagen aan een afdaling. Er zijn enkele tavernes, vanwaar men uitzicht heeft over de pistes. Het skicentrum beschikt over drie pistes, een kinderpiste, een oefenveld en twee stoeltjesliften. Tevens kan men er lessen nemen en is er de mogelijkheid voor het huren van skimateriaal.