messinian_mani_95.jpg
1 / 34
messinian_mani_97.jpg
2 / 34
messinian_mani_09.jpg
3 / 34
messinian_mani_08.jpg
4 / 34
messinian_mani_12.jpg
5 / 34
messinian_mani_18.jpg
6 / 34
messinian_mani_531.jpg
7 / 34
messinian_mani_24.jpg
8 / 34
messinian_mani_06.jpg
9 / 34

Kaap Tainaron

10 / 34

Kaap Tainaron

11 / 34

Gythio

12 / 34

Gythio

13 / 34
14 / 34
Peloponnesos

Itilo Limeni

15 / 34
Peloponnesos

Itilo Limeni

16 / 34
itilo_limeni_71.jpg

Itilo Limeni

17 / 34
itilo_limeni_68.jpg

Itilo Limeni

18 / 34
itilo_limeni_02.jpg

Itilo Limeni

19 / 34
itilo_limeni_19.jpg

Itilo Limeni

20 / 34
itilo_limeni_85.jpg

Itilo Limeni

21 / 34
itilo_limeni_05.jpg

Itilo Limeni

22 / 34
itilo_limeni_56.jpg

Itilo Limeni

23 / 34
itilo_limeni_16.jpg

Itilo Limeni

24 / 34
Peloponnesos

Itilo village

25 / 34
itilo_village_181.jpg

Itilo Limeni

26 / 34
itilo_village_192.jpg

Itilo Limeni

27 / 34
itilo_village_184.jpg

Itilo Limeni

28 / 34
itilo_village_195.jpg

Itilo Limeni

29 / 34
itilo_village_190.jpg

Itilo Limeni

30 / 34
Diros grotten op de Peloponnesos
31 / 34
Diros grotten op de Peloponnesos
32 / 34
Diros grotten op de Peloponnesos
33 / 34
Diros grotten op de Peloponnesos
34 / 34
Regio Informatie
Bezienswaardigheden

Over Lakonia - Peloponnesos

Lakonia is een streek in het uiterste zuidoosten van de Peloponnesos. Wanneer men op de kaart kijkt, dan beslaat deze streek zowel het oostelijke schiereiland, de meest rechtse ‘vinger’ van de Peloponnesos, als ook het zuidoostelijke gedeelte van het middelste schiereiland, bekend onder de naam Mani.  

Het landschap van Lakonia is erg afwisselend. De provincie heeft twee grote bergketens, het Taïgetos-gebergte en het Parnonas gebergte. Tussen deze twee gebergtes bevinden zich de vruchtbare vallei van Evrota en de hoofdstad van de provincie, het historische Sparta. Hier bevindt zich ook de Byzantijnse ruïnestad Mistras, ooit een invloedrijk cultureel centrum waar in 1449 de laatste Byzantijnse keizer werd gekroond. De kustlijn varieert van grillig met hier en daar een inham tot schilderachtige baaien en lange zandstranden. Bekende bezienswaardigheden in Lakonia zijn onder ander de op een rots gelegen vestingstad Monemvasia, Gythio, het eiland Elafonissos, de grotten van Diros, en de karakteristieke dorpen op het schiereiland Mani. 

Mesa-Mani, het gedeelte van het schiereiland Mani dat tot Lakonia behoort, wordt gekenmerkt door een ruig landschap met een rotsachtige kustlijn. Hier ligt ook Kaap Tainaron, het zuidelijkste puntje van het Griekse vasteland. In de oudheid geloofde men dat zich hier een van de poorten van Hades bevond die toegang tot de Onderwereld gaf. 

De inwoners van Mani, de zogenaamde Maniates, staan bekend om hun onverzettelijke, koppige karakter en zijn trots op hun lange verleden van opstanden tegen de verschillende overheersers. Er wordt dan ook wel eens gezegd, dat het landschap en de inwoners veel overeenkomsten tonen.  

De dorpen in het binnenland van het schiereiland hebben een karakteristieke architectuur waarin robuuste, uit natuursteen opgetrokken torenwoningen moeiteloos opgaan in het rotsachtige landschap. Het geïsoleerd gelegen Mani werd met name in de 18e eeuw geteisterd door piraten, bandieten, wraakzuchtige overheersers en bloedige vendetta’s. Het gevaar lag om de hoek en om zich hiertegen te beschermen bouwden de inwoners deze imposante torenwoningen. Het Engelse gezegde ‘My home is my castle’ was hier zeker van toepassing. Een bekend voorbeeld van zo’n dorp met torenwoningen is Vathia. Het dorp werd door de tijd verlaten, maar de laatste jaren worden steeds meer woningen gerestaureerd en weer bewoond of als hotel in gebruik genomen.  

De kust van Mesa-Mani kenmerkt zich door schilderachtige kustplaatsen zoals Oitilo, Karavostasi, Mezapos en Limeni, een in een beschutte baai gelegen vissersdorp dat uitgroeide tot een gezellige plaats waar kleurrijke vissersboten de aan het water gelegen tavernes dagelijks van verse vis voorzien. Naast vooral veel Grieken, behoren zeeschildpadden de laatste jaren eveneens tot de trouwe bezoekers van de baai van Limeni. 

Hoofdstad van Mani is het op 2 km afstand van Limeni gelegen Areopoli, zo genoemd naar de oorlogsgod Ares. Niet toevallig, want volgens de inwoners zou hier de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Ottomaanse overheersers zijn begonnen. Het schilderachtige centrum met de vele kerkjes, historische gebouwen en traditionele tavernes en kafenions lijkt zo uit een scene van een film te komen en valt onder beschermd stadsgezicht. Een wandeling door de nauwe straten en steegjes is dan ook zeker de moeite waard. 

Bezienswaardigheden

Lakonia is een streek rijk aan geschiedenis en indrukwekkend natuurschoon. Van UNESCO-werelderfgoed tot aan uniek gelegen vestingsteden en van imposante grotten tot het door legenden omringde zuidelijkste puntje van het Griekse vasteland, in Lakonia valt heel wat te ontdekken! 

Mystras
Gelegen op een heuvel boven de vallei van de Evrotas strekt deze prachtige Byzantijnse ruïnestad zich uit rond een kasteel dat in 1242 door Willem II van Villehardouin werd gebouwd. In de hoogtijdagen was het een belangrijk centrum van cultuur en Mystras werd daarom ook wel het ‘wonder van Morea’ genoemd. Niet alleen vanwege de vele kerken die rijkelijk met prachtige fresco’s waren beschilderd, maar ook vanwege de faam van de bibliotheken en de vele schrijvers die de stad voortbracht. In 1449 werd in Mystras de laatste keizer van het Byzantijnse Rijk, Konstantinos Paleologos, gekroond.  

Bij de eerste stap door de toegangspoort wordt de rijke historie van deze stad al zichtbaar. Verspreid door het landschap liggen de restanten van paleizen, kloosters en kerken waar onder andere nog altijd mooie fresco’s zijn te zien. Het kasteel op de top van de heuvel biedt een fraai uitzicht over de omgeving en toont de omvang van de stad. In 1989 werd Mystras toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.   

Monemvasia 
Deze unieke Byzantijnse vestingstad werd op een rots in zee gebouwd en ligt vanaf het vasteland verborgen voor het oog. De naam betekent zoveel als ‘één toegang’, iets wat te danken is aan het feit dat de stad slechts via een smalle landtong toegankelijk is. De stad was vanaf het Byzantijnse tijdperk tot aan de 19e eeuw van groot historisch belang waar afwisselend Byzantijnse heersers, Venetianen en Ottomanen ieder hun sporen achterlieten. 

Momemvasia bestaat uit twee autovrije gedeeltes, de beneden- en de bovenstad. In de benedenstad een wirwar van nauwe geplaveide straten en steegjes langs statige herenhuizen en oude kerken, waaronder de Christos Elkomenos-kerk. Vanaf het centrale plein met de kanonnen loopt een pad omhoog naar de bovenstad met de oude Byzantijnse Agia -Sofia kerk. In tegenstelling tot de benedenstad, die met de goed onderhouden en gerestaureerde gebouwen als het ware één groot openluchtmuseum vormt, bestaat de bovenstad voornamelijk uit ruïnes. Het uitzicht is hier echter adembenemend.   

Grotten van Diros
Net iets voorbij Areopoli, de hoofdstad van Mani, liggen de grotten van Diros. Deze druipsteengrotten werden omstreeks 1950 ontdekt en bestaan uit drie grottenstelsels met de namen Vlichada, Alepotripa en Katafigi. Van deze drie grotten is de Vlichada-grot opengesteld voor het publiek. Doordat deze grot onder water staat, kan deze alleen met een boot worden bezocht. Tijdens de sprookjesachtige tocht van 1200 meter zorgen de verschillende kleuren van het water en de vele stalactieten en stalagmieten voor een wonderbaarlijk schouwspel. Doordat het waterpeil door de tijd is gestegen, staan de stalagmieten onder water. Het water is echter zo helder dat ze nog altijd goed zichtbaar zijn.   

Kaap Tainaron
Kaap Tainaron is het zuidelijkste puntje van het Griekse vasteland. In de oudheid geloofde men dat zich hier in het rotsachtige landschap een van de poorten bevond die toegang gaven tot de onderwereld. De kaap dankt zijn naam aan de Griekse held Tainaros die hier een gelijknamige stad stichtte. Dez overblijfselen van deze stad zijn nog te zien rond de kleine baai van Porto Sternes.  

Een wandeling van ongeveer drie kwartier leidt naar de vuurtoren op het uiterste punt van de kaap. Onderweg komt u de overblijfselen van antieke en Romeinse nederzettingen tegen, met als hoogtepunt het vloermozaïek ‘Astro van Arias’ uit een Romeinse villa uit de eerste eeuw na Christus. De vuurtoren dateert uit 1882 en werd door de Fransen gebouwd. Tot 1984 woonden hier nog 3 vuurtorenwachters, daarna werden zij vervangen door een lichtmechanisme dat op zonne-energie werkt. De vuurtoren is nog altijd een belangrijk herkenningsbaken voor schepen die het oostelijke Middellandse Zeegebied doorkruisen.